Kun puutarha halutaan laittaa kuntoon, on arvioitava tarvitaanko kunnostamiseen pihasuunnitelma vai riittääkö konsultointikäynti. Konsultointikäynnillä annamme ohjeita puutarhan kunnostamisesta ja hoidosta. Jos muutostyö on iso, tarvitaan piha/puutarha/kunnostussuunnitelma. Uusien talojen pihojen suunnitteluun kannattaa ryhtyä jo taloa suunniteltaessa. Talon rakentamisen yhteydessä voidaan ottaa talteen luonnonkiviä ja olemassa olevaa kasvillisuutta myöhempää viherrakentamista varten.

Olemassa olevan tai kokonaan uuden puutarhan suunnittelu

Asiakkaan yhteydenoton jälkeen tulemme tutustumaan kohteeseen. Käymme läpi asiakkaan toiveet puutarhan kunnostamiseksi ja ideoimme yhdessä puutarhaan uutta ilmettä. Tämän jälkeen annamme tarjouksen puutarhan suunnittelusta. Mikäli asiakas hyväksyy tarjouksen, alamme piirtää luonnosta.

Luonnoksen pohjaksi tarvitsemme tonttikartan. Karttaan lisätään säilytettävä kasvillisuus (tämän työvaiheen asiakas voi tehdä myös itse). Esittelemme luonnoksen asiakkaalle ja teemme tarvittavat muutokset. Sen jälkeen piirrämme pihasuunnitelman puhtaaksi ja laskemme kustannusarvion puutarhan viherrakentamisesta. Jos työ jakautuu usealle vuodelle teemme lisäksi työvaihesuunnitelman.

puutarhasuunnittelu ja neuvonta

Puutarhasuunnitelmaa tehdessä mietitään ja ratkaistaan seuraavia asioita:
  • toimintojen sijoittelu: esim. oleskelualue, autojen pysäköinti, kasvimaa, hiekkalaatikko

  • olevan kasvillisuuden poisto, hoito ja leikkaustyöt (pensaiden ja puiden leikkaus) tai mahdollinen siirto

  • näkösuojan tarve ja sen materiaali: puuaita, iki- tai kesävihreä pensasaita, kiviaita tai luonnonkivimuuri

  • pengerrykset, pihalaatoitukset ja niiden materiaalit sekä muodot, vanhan materiaalin uudelleen käyttö

  • kaivuutöiden yhteydessä maasta nousevan kiven käyttö puutarhassa

  • kasvillisuuden valinta, istutusten muoto, lehdistön ja kukinnan väri: ikivihreät, puut, pensaat, perennat ja sipulikasvit

 

Puutarhasuunnitelman hinta riippuu siitä kuinka paljon suunniteltavaa pihassa on. Hinta on yleensä noin 500-2000 € + alv. Koko pihan kunnostukseen tulee varata aikaa noin vuosi.

Puutarhaneuvonta/konsultointikäynnit

Jos on kyse pienestä puutarhatyöstä, esim. puutarhan jonkin osa-alueen kunnostamisesta, voidaan hoito-ohjeet ja luonnos täydennysistutuksista antaa konsultointikäynnin aikana.

 asfalttikukka rakentaa helppohoitoisia pihoja