Nurmikko on ainoa puutarhakasvi, jonka päällä voi kävellä. Tiivistymisen ja ilmastomme vuoksi nurmikko on melko vaikea kasvi viljellä Suomessa. Nurmikko tarvitsee läpäisevän kalkkipitoisen maan ja tasaisesti kosteutta läpi kesän. Lumipeite saattaa aiheuttaa sienitauteja. Siksi nurmikot ovat meillä pikemmin rikkakasvi- tai sammalmattoja.

Nurmikko

Nurmikko tarvitsee aurinkoa, ilmaa, vettä ja ravinteita. Nurmikko sammaloituu helposti jos jokin edellämainituista  puuttuu. Kalkitus ei auta jos nurmikko kituu liiallisen varjoisuuden vuoksi. Meillä on kymmeniä sammallajeja, jotka esiintyvät nurmikoilla. Lajeista osa viihtyy auringossa tai varjossa kun taas osa happamassa tai kalkkipitoisessa maassa. Varjoisiin kohtiin suositellaan jätettäväksi sammalpeite kasvamaan tai istutetaan varjossa viihtyviä maanpeitekasveja. Paahteisille paikoille istutetaan maksaruohoja, katajia tai muita kivikkokasveja.

Kuivilla ja aurinkoisilla paikoilla nurmikko voidaan jättää kehittymään kukkaniityksi. Kukkaniitty niitetään muutama viikko pääkukinnan jälkeen ja voidaan niittää nurmimaiseksi syksyllä. Niityllä olevat kulkureitit voidaan pitää nurmikkona. Niitty on ekologisesti monimuotoisempi, säästää bensaa ja vähentää melua verrattuna nurmikkoon.

Riittävän paksu multakerros on hyvinvoivan nurmikon lähtökohta. Etenkin jos maapohja on hiekkainen moreenimaa, on multakerroksen oltava 20 cm. Saviselle pohjamaalle multakerros voi olla ohuempi. Moreenipohjainen nurmikko kuivuu helposti kun vuorostaan savipohjainen maa tiivistyy ajan kanssa. Pahasti tallaantunut ja tiivistynyt maa on muokattava ja nurmikko perustettava uudestaan.

Nurmikon hoidon toimenpiteet ja tarkoitus:
  • lannoitus ja kastelu ylläpitää nurmikon kilpailukykyä apilaa ja rikkaruohoja vastaan

  • kalkitus parantaa ravinteiden saantia etenkin liikenteen tai havupuiden happamoittamilla mailla

  • nurmikon pystyleikkaus poistaa kuollutta kasvimassaa nurmikon pintajuuristoalueelta ja lisää siten juuristoalueen ilmavuutta

  • puiden lehtien haravointi: isot lehtimäärät (etenkin vaahteran ja raidan lehdet) on postettava, ettei nurmikko homehdu niiden alle

  • koivun ja muiden pienilehtisten puiden lehdet voidaan silputa lannoitteeksi nurmikkoon leikkaamalla useampaan kertaan nurmikko lehtien pudotessa. Näin madot saavat ruokaa, jotka vuorostaan ilmastoivat nurmikkoa.

  • kevätharavoinnin tarkoitus on siistiä nurmikko ja poistaa kuollut kasviaines nurmikon juurilta, tärkeä toimenpide etenkin jos pystyleikkausta ei tehdä

Asfalttikukka Oy:ssä teemme puutarhatöitä kuten nurmikoiden kunnostustöitä ja hoidamme nurmikoita pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Sipoo).

maanpeitekasvilla voi korvata nurmikon

 

 


Muuta tietoa puutarhan suunnittelusta ja hoidosta: