Jos asuu vanhassa talossa, jonka on entisöinyt, on luontevaa jatkaa entisöimällä puutarha. Puutarha entisöidään kunnostamalla vanhoja pengerryksiä ja laatoituksia, teettämällä esim. talon aikakauteen sopiva aita ja valitsemalla ajalle tyypillisiä kasveja. Tarkkuutta entisöimiseen saadaaan, jos on käytettävissä vanhoja valokuvia puutarhasta, muistikuvia tai vanha puutarhasuunnitelma, mikäli sellainen on aikanaan tehty. Entisöitävä puutarha voi yhtä hyvin olla 1970-luvulta kuin 1800-luvun lopulta. Materiaalit ja tapa käyttää kasvillisuutta  ovat muuttuneet paljonkin vuosikymmenten saatossa.

Puutarhan entisöintirakentaminen

 

Kuten talojen kunnostamisessa, myös puutarhan kunnostamisessa on tehtävä kompromisseja. Entisöiminen voi olla ikään kuin suunnittelun johtotähtenä, kun valitaan kasvillisuus ja materiaalit. Samalla kuitenkin suunnitellaan puutarha helppohoitoisemmaksi kuin esim 1930-luvun puutarha.

Puutarhaa pystytään harvoin entisöimään alkuperäiseksi, koska vanhoissa puutarhoissa on yleensä varjostavia puita jotka estävät esim. aurinkoa tarvitsevien kukkapenkkien entisöimisen. Vanhoissa puutarhoissa ei haluta luopua vanhojen puiden luomasta tunnelmasta. Puut ja omenapuut voidaan kuitenkin hoitoleikata ja alimpia oksakerroksia poistaa, jolloin valoa saadaan lisää.

Toinen entisöimiseen vaikuttava seikka on, että etenkin ennen sotia rakennetut puutarhat olivat hoitoa vaativia kukkapenkkeineen ja hiekkakäytävineen. Nykyaikana ei useinkaan ole mahdollista käyttää pihan hoitoon näin paljon aikaa. Hiekkakäytävien sijaan tuli jo 50-luvulla liuskelaatoitukset. Helsingin seudulla ovat vanhat katukivet tyypillistä 60-luvun puutarhoissa. Katukivia sai 60-luvulla edullisesti, kun kaupungin katukiveykset poistettiin ja kadut asfaltoitiin. 60- ja 70-lukujen puutarhaestetiikkaan kuului myös massaistutukset ja rehevät perennaistutukset. Luovalla materiaalien ja kasvimateriaalin käytöllä voidaan melko pitkälle palauttaa menneiden vuosikymmenien henki.

Olemme entisöineet useita puutarhoja eri aikakausilta , vanhin on Villa Dalby Espoossa (kuva myös etusivulla) ja nuorimmat 60- ja 70-luvuilta (kuva myös yllä).

 

 


Muuta tietoa puutarhan suunnittelusta ja hoidosta: