Nuorten omenapuiden rakenneleikkauksessa poistetaan/lyhennetään repeämisalttiit oksat sekä valmistellaan puun lopullista korkeutta. Vanhojen puiden leikkauksissa keskitytään ylläpitoon; kuolleiden oksien ja vesiversojen poistoon sekä tarvittaessa latvuston harvennukseen. Sopiva aika omenapuiden leikkaamiseen on maaliskuun alusta huhtikuun puoliväliin. Työ tehdään ennen silmujen turpoamista.

 omenapuun leikkaus

 

Omenapuiden kasvutapaan vaikuttaa lajike ja kasvupaikka. Omenapuu tarvitse lämpimän ja aurinkoisen kasvupaikan. Jos puu kasvaa varjossa tulee siitä hontelo ja korkea, koska puu pyrkii kasvamaan ylöspäin kohti valoa. Luonnostaan korkeaksi kasvavia lajikkeita tulee leikata nuoresta saakka säännöllisesti, jotta satoa tuottavat oksat pysyisivät poimintakorkeudella. Pieniin pihoihin tulisi valita mahdollisimman hillittykasvuisia lajikkeita.

Nuoren omenapuun leikkaamisen tavoitteet 

  1. Saada aikaan puu, jonka oksat kestävät runsaankin omenasadon painon. Jyrkässä kulmassa runkoon nähden kasvavat oksat ovat herkimpiä repeämään -näitä siis poistetaan/lyhennetään.

  2. Sopiva oksaväli (ajateltava puuta 10-20 v kuluttua); liian tiheässä kasvavat oksat voivat vanhemmiten puristaa tai hangata toisiaan .

  3. Puun sopivan korkeuden määritteleminen. Tämä tehdään useamman vuoden leikkauksilla puun kasvunopeuden, lajikkeen ja paikan olosuhteiden perusteella.

  4. Kasvullisten versojen typistys, jotta nopeutettaisiin hedelmäätuottavien versojen muodostumista.

Keski-ikäisten (n. 10-40 v) omenapuiden leikkaaminen

Jos puuta on hoidettu säännöllisesti, riittää ylläpitoleikkaus n. 5 v välein. Usein kuitenkin puuta on leikattu väärin ja/tai jätetty hoidotta jopa vuosikymmeniksi. Liian raju leikkaus on voinut aikaansaada tiheän vesiversokasvuston ja isoimmat vesiversot voivat olla jopa pienen puunrungon paksuisia. Näin ollen puuta ei saada kuntoon ensimmäisellä leikkauskerralla, vaan on aloitettava akuuteimmista ongelmista ja aikaansaatava toimiva runkorakenne useamman vuoden aikana. Pienistä vesiversoista voidaan poistaa osa ja kannusleikata osa; kaikkien vesiversojen poisto aikaansaa vain uutta vesiversokasvustoa, sillä vesiversot ovat puun keino paikata haavojaan sekä yhteyttämällä lisätä puun energiavaroja.

Jos puu on kasvanut toispuoleiseksi, kallistunut tai siitä on revennyt iso haara, leikkauksella voidaan tasapainottaa tilannetta. Vaikka puussa kasvaisi kääpiä, ne harvoin haittaavat puuta, koska omenapuu voi elää sisältä onttona vielä vuosikymmeniä.

Vanhojen omenapuiden leikkaaminen

Vanhoja omenapuita leikattaessa yritetään ylläpitää kasvukuntoa ja hyvälaatuista satoa. Ylitiheitä, hankaavia ja kuolleita oksia poistetaan,mahdollista vesiversokasvustoa harvennetaan. Korkeiden puiden ammattimainen leikkaus tapahtuu kiipeillen/tikkaiden avulla turvavaljailla varmistaen, koska näin päästään lähelle leikkauskohtia ja kuolleet/yläpuolelta revenneet oksat on helpompi havaita kuin maasta käsin vastavaloon katsoen. Suurin osa pääkaupunkiseudun vanhoista omenapuista on 50-70-vuotiaita ja niitä kannattaa vaalia, koska puu voi elää hyvällä kasvupaikalla 100-vuotiaaksi.

Mitä maksaa?

Nuorten puiden (5-10 v) leikkaaminen on nopeaa puuhaa ja siten edullinen sijoitus puun tulevaisuuteen. Vanhat puut hinnoitellaan tapauskohtaisesti, kun nähdään puun koko ja kunto (koska leikattu viimeksi, onko leikattu väärin vai oikein) sekä asiakkaan toiveet.

Työ on verotuksessa kotitalousvähennyskelpoista. Pyydä tarjous!