Varjostuskankailla suojaa kevätaurinkoa vastaan

Nyt on aika suojata ikivihreät kasvit kevätaurinkoa vastaan. Ikivihreitä kasveja ovat alppiruusut ja erilaiset havut kuten tuijat, marjakuuset ja katajat. Kasveja on hyvä suojata noin kolme ensimmäistä kevättalvea istutuksen jälkeen.

Kun kevätaurinko lämmittää neulasia, kasvit alkavat haihduttaa vettä. Jos maa on roudassa ei vettä saa, joten ne kuivuvat nopeasti.

 

varjostuskangasVarjostuskankaalla suojattu nuori puu

 

Suojaamiseen voidaan käyttää kaupoissa myytäviä varjostukseen valmistettuja muovisia vihreitä verkkokankaita, mutta suojaamiseen käy myös säkkikangas tms. Matalille kasveille voidaan laittaa suojaksi havuja. Tärkeintä on, että ilma pääsee virtaamaan kankaan lävitse eikä lämpötila kankaan alla nouse liian korkeaksi. Hallaharsoa ja muita tiiviimpiä kankaita voi käyttää vain silloin jos suojaus on avoinna kasvin pohjoispuolella.

Ilmaa läpäisevät kankaat voidaan kiinnittää kasveihin esim. nippusiteillä tai kevyesti narulla sitomalla. Paras vaihtoehto olisi laittaa jo syksyllä seipäät, joihin kangas voidaan sitoa kasvia vahingoittamatta. Näin ilma kiertää kankaan ja kasvin välissä eikä kangas paina kasvia rikki.

Kankaat voi poistaa kun maa on sulaa.