Kiveykset, kiviaidat ja -pengerrykset kuuluvat perinteiseen suomalaiseen puutarharakentamiseen. Luonnonkivi on ympäristöön sopiva monimuotoinen materiaali. 

Graniitin käyttö puutarhassa

Graniittiset noppakiveykset

Graniitista voi rakentaa monenmuotoisia ja -värisiä pintoja puutarhaan. Graniittikiveä on saatavana useassa koossa: mosaikkinoppa 5x5x5 cm, noppakivi 10x10x10 cm ja nupukivi 14x14x22 cm. Perusvärit ovat vaalean harmaa, graffitinharmaa, musta ja punainen, mutta myös erikoisvärejä beige, ruskea ja vihreä saa tilaamlla.

Mosaiikkinopasta voi rakentaa näkyville paikoille kauniita kuvioita. Mosaiikkinopan asentamisessa on paljon käsityötä ja siksi asennetun noppakiveyksen hinta on 200-300 euroa neliölle. 10 cm:n noppakivestä saa kestäviä kuviollisia pintoja pihaan. Usein noppakivi yhdistetetään elävöittämään betonilaatoituksia. Isoja nupukiviä käytetään reunustamaan pihan sorapintaa/kivituhkapintaa. Rajaamalla nurmikon tai istutukset nupukivellä sorapinnasta, saa pihaan pienellä vaivalla ja edullisesti ryhtiä sekä selkeyttä. Halkaistu nupu 7x14x22 on kaunis kestävä materiaali rajaamaan istutuksia nurmikosta.

tilia
Graniittiset kiviaidat ja -pengerrykset

Louhoskivi on edullinen ja ekologinen luonnonkivimateriaali pengerrysten rakentamiseen. Sitä saadaan räjäytystyömailta. Louhoskiviä ei työstetä ja kivet ladotaan ilman saumausainetta. Muurin päälle voi istuttaa esim. kivikkokasveja.

kiviaita

Graniittiportaat

Luonnonkivigraniitista saa monimuotoiset, kauniit ja kestävät portaat. Askelmat rakennetaan graniittisesta reunakivestä ja noppakivistä. 

noppakivietenema

 

Liuskekiven käyttö puutarhassa

Liuskekivilaatta

Liuskekivi tuli laajasti käyttöön vihrerrakentamisessa 1950-luvulla ja se on viime vuosikymmeninä ollut hyvin suosittu kivimateriaali. Liuskekiveä on saatavana graffitinharmaana ja hiekanvärisenä. Graffitinharmaa liuskekivi on edullisin luonnonkivinen laattamateriaali puutarhassa, asennettuna sen neliöhinta on 50-100 euroa.

liuskekivi nilsia

Liuskemuurikiviaidat ja -pengerrykset

Liuskemuurikivestä voidaan rakentaa kauniita, kaarevia pengerryksiä ja aitoja. Se sopii ympäristöön jossa on muutenkin  käytetty liuskekiveä. Liuskemuurikivi on vapaamuotoinen materiaali jossa molemmat sivut ovat luonnonpintaisia. Liuskemuurit ovat kylmämuureja eli niissä ei käytetä saumausainetta.

liuskepengerrys

muurijapuu

Kenttäkivi, moreenikivi ja pulterikivet

Suomen kivisestä maasta nousseita kiviä on kautta aikojen käytetty aitojen ja  pengerrysten rakentamiseen sekä talojen perustuksiin. Nykyrakentamisessa maakiviä käytetään paljon, joten uuden talon perustustöitä tehdessä kannattaa ottaa maakivet talteen. Kenttäkiveyksiä rakennetaan esimerkiksi talojen räystäiden alle. Kivet voidaan joko asentaa kivituhkaan tai ilman saumausmateriaalia heitokkeeksi. Isoista maakivistä rakennetaan pengerryksiä ja aitoja.

heitoke

Betonikivet

Erilaisista betonimateriaaleista voi rakentaa monenlaisia laatoituksia, pengerryksiä ja portaita. Betonikiviä ja luonnonkiviä yhdistelemällä voidaan suunnitella ja rakentaa näyttäviä pintoja. Kivi puutarhassa on kestävä valinta. betonikiveys