Kun pihaan suunnitellaan laatoitus- ja pengerrysmateriaaleja, kannattaa muistaa erilaiset luonnonkivimateriaalit (esim. graniitti, liuskekivi, maakivet). Luonnonkivellä on monia hyviä puolia puutarhan viherrakentamisessa ja niistä voidaan rakentaa todella kauniita laatoituksia ja pengerryksiä. Luonnonkivi on hyvä valinta silloin, kun kiveyspinnasta halutaan luonnonmukainen eikä sen tarvitse olla täydellisen tasainen.

Luonnonkivipengerrys

  • luonnonkivellä voidaan rakentaa kauniita kaarevia linjoja
  • luonnonkiveä voi käyttää pengerryksissä, joissa pengerryksen pohja saattaa antaa myötä. Usean sentin vajoamisia ei huomaa luonnonkivipengerryksissä, mutta betonikivipengerryksissä saumat avautuvat heti pohjan pettäessä
  • pengerryksiä tarvitaan usein kallion päälle ja luonnonkivi epäsäännöllisenä materiaalina voidaan pultata kallioon kiinni
  • etenkin graniittinen lohkarekivi on ekologinen ”lähimateriaali”. Kivet tuodaan yleensä joltakin lähistön räjäytystyömaalta. Pihanrakennusmateriaalina louhoskivi on edullinen, asennus on hieman hitaampaa kuin betonikivellä.
  • moreenimailla olevilta tonteilta nousee rakentamisen yhteydessä maakiviä, joista voi suunnitella ja rakentaa kauniita pengerryksiä ja kivetyksiä.

  pengerretty kaupunkipuutarha