Tuulinen kaupunkipuutarha Helsingin ydinkeskustassa

Iso taloyhtiö sijaitsee rinteessä puiston ja kadulta puistoon vievien vilkasliikenteisten portaiden vieressä. Sisäpihalla  puiden siimeksessä on varjopuutarha ja runsaat kausikukkaistutukset. Sisäpiha kärsii rinteen ja puiden varjoisuuden vuoksi kuivuudesta ja lisäksi paikka on tuulinen. Kasvuolot ovat monille kasveille haastavat. Vuosien saatossa on puutarhaan valikoitunut kestäviä varjokasveja, kuten kuunliljoja, töyhtöangervoja ja saniaisia, jotka kasvavat juurikilpailusta ja tuulesta huolimatta. Nauhukset viihtyvät tuulensuojapaikoissa. Jotta pensaat, maanpeitekasvit  ja nurmikko kasvaisivat puiden alla tarvitsee puutarha kastelua ja lannoitusta tavallista enemmän. Niille alueille jossa sitkeimmätkään maanpeitekasvit eivät jaksa kasvaa, on tehty luonnonkivipintoja jotka pehmeästi seuraavat kasvillisuuden ja pihan muotoja. Asfalttikukka on hoitanut pihaa kohta kaksikymmentä vuotta.

 

Rinteessä olevaa pihaa on kunnostettu vuosien aikana vaiheittain. Esimerkiksi kaatuva puusta tehty pengerrys saatiin kohtuuhinnalla suoristettua imuroimalla maa-aines pois ja puhaltamalla lecasoraa maapaineen vähentämiseksi ja rakenteen kuivattamiseksi. Näin saatiin penkereelle parikymmentä vuotta lisää elinaikaa. Sisäpihalle on myös rakennettu pengerrys jotta kasveille saataisiin enemmän juuritilaa.

 

Haasteellisen paikan puutarhan ylläpito ja kaunistaminen vaatii aikaa sekä osaavaa hoitoa ja kunnostusta. Taloyhtiön yhteyshenkilön mukaan yhteistyö Asfalttikukan kanssa on sujunut hyvin, ja haasteista on selvitty. Piha on saanut asukkailta kiitosta. Myös Asfalttikukan tekijät ovat iloisia vuosien yhteistyöstä.

Lisätiteoja varjoisten ja haastavien kaupunkipihojen hoidosta: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.